Skip to main content
Dit doen wij:

Onderwijs en Sponsoring

Sami* woont in het zuiden van Ethiopië. Hij woont daar samen met zijn familie en gaat dagelijks naar school. Maar in de afgelopen maanden zag het leven van Sami er heel anders uit.

 

Na een ruzie vluchtte Sami het huis uit en kwam op straat terecht. ‘Vaak werd mijn geld afgepakt en werd ik uitgescholden. De honger was soms zo erg, dat ik er buikpijn van kreeg. Ik overleefde door etensresten van hotels te eten.’ Toen Sami in contact kwam met onze partnerorganisatie veranderde zijn situatie. ‘Ik mocht in het centrum komen wonen. Daar kreeg ik psychologische begeleiding.’ Na drie maanden in het Lighthouse was Sami voldoende genoeg aangesterkt om weer naar school te kunnen en mocht hij weer naar huis. ‘Ik doe goed mijn best op school, want later wil ik in de gezondheidszorg werken!’
*) om privacy redenen wordt niet zijn echte naam gebruikt

 

Kinderen die buiten beeld raken omdat scholen gesloten werden vanwege de pandemie, was wereldwijd een onderwerp van gesprek. Kinderuitbuiting en -mishandeling zien we daardoor wereldwijd steeds vaker. In Ethiopië ging in 2021 het project ‘Combatting Modern Slavery’ van start. Dit partnerschap zet zich in voor jongeren als Sami, zodat zij naar school kunnen en hoop hebben voor de toekomst.

 

Een hoopvolle toekomst

Ondanks de beperkingen van corona stellen we met onze partners alles in het werk om alle kinderen in beeld te houden. De school en de leraren zijn voor kinderen een veilige plek.  We zijn dankbaar dat ons sponsorprogramma voor het tweede jaar op rij is gegroeid, met een netto toename van 176 extra sponsors. De slogan van ons sponsorprogramma is: ‘Voor een hoopvolle toekomst’.  In 2021 deden we onderzoek op onze scholen, of dit ook echt klopt: zijn de kinderen in ons sponsorprogramma hoopvol?

Luister naar de toelichting in onze podcast: ‘Toekomst vol van hoop (?)’

Kwalitatief onderwijs

Ook in 2021 heeft Woord en Daad op verschillende niveaus gewerkt aan goed onderwijs voor de allerarmsten. Enerzijds door via ons sponsorprogramma kinderen een kans te bieden om naar school te gaan. Tegelijkertijd werken we samen met verschillende partners ook op grotere schaal aan de verbetering van onderwijssystemen, bijvoorbeeld in Guatemala (waar maar liefst 30.000 docenten werden getraind), Burkina Faso en Nepal.

Resultaten Onderwijs

3.095

Leerlingen kleuteronderwijs

1.384

Leerlingen vervolgonderwijs

17.387

Leerlingen basisonderwijs

30.218

Leraren getraind

8.416

Leerlingen voortgezetonderwijs

29.726

Preventieve hulp aan kinderen om uitbuiting van kinderen te voorkomen