Skip to main content
Dit doen wij:

Inclusieve Agribusiness

De zeventigjarige Filipijnse abacaboer Antonio Eskeluna houdt van zijn beroep, maar ziet ook dat de jeugd er weinig interesse in heeft. Abaca is een duurzame en sterke vezel waar bijvoorbeeld briefgeld, kleding of scheepstrossen van wordt gemaakt. Antonio ziet een goede match tussen dit gewilde product en de jongeren in zijn omgeving, want de werkeloosheid onder jongeren is groot. Daarom leert hij ze in zijn bedrijf om goede abaca te produceren. ‘Ik zie het als mijn nalatenschap aan hen.’

 

In de Filipijnen ging het project ‘Vezels voor de toekomst’ van start. Mede dankzij een subsidie van RVO traint Woord en Daad de komende jaren 5.000 abacaboeren op het eiland Mindanao, zodat ze hoogwaardige abaca produceren.

 

Luister naar Antonio’s verhaal en bekijk het verwerkingsproces van abaca:

Over Inclusieve Agribusiness

‘Dankzij mijn hogere opbrengst heb ik nu een boot kunnen kopen.’ Deze quote van Sounthirarasa, een 32-jarige visser in Sri Lanka, past niet alleen mooi bij de titel van dit jaarverslag, maar is ook tekenend voor de aanpak van het programma Inclusieve Agribusiness. We willen de boer, zijn/haar gezin en de gemeenschap tot bloei brengen en hem of haar als ondernemer laten groeien. Of dat nu een visser in Sri Lanka, een abacateler in de Filipijnen of een imker in Oeganda is. Wereldwijd zien we dat de verandering van het klimaat veel impact heeft op boeren. De gevolgen van deze impact zijn dit jaar in kaart gebracht en worden meegenomen in de trainingen, projectopdrachten en beleidsafspraken.

 

Woord en Daad werkt binnen dit programma aan een inclusieve en goed georganiseerde waardeketen, zodat iedere boer een waardig bestaan kan opbouwen. In een inclusieve waardeketen is een lokale verwerkingsfabriek een belangrijke schakel. Daarom werkt Woord en Daad samen met het Fair Factory Development Fund.

Resultaten Inclusieve Agribusiness

11.859

Boeren/ondernemers getraind

13.677

Boeren/ondernemers die producten leveren aan door het project gesteunde bedrijven

8.062

Boeren/ondernemers met toegang tot financiering, mogelijk gemaakt door de projecten