Skip to main content
Dit zijn wij:

Vrijwilligers

‘Als de gezondheid je gegeven is, is het mooi dat je iets voor een ander kunt betekenen. Of dat nou je naaste dichtbij of veraf is. We hoorden dat dankzij onze bijdrage 141 gezinnen toegang kunnen krijgen tot schoon drinkwater. Dat is voor ons een enorme stimulans om door te gaan!’

– Vrijwilligers van tweedehandswinkel Brilljeantiek, Rijssen

Ondanks de vele uitdagingen groeide het aantal vrijwilligers in 2021 met 150 vrijwilligers in de Woord en Daad-winkels. De winst van deze kringloopwinkels bedroeg dit jaar ruim 1 miljoen euro. Daarnaast verwelkomden we nieuwe verkooppunten voor onze Woord en Daad-producten. We zijn dankbaar dat we als organisatie ook in deze onzekere tijd steeds weer mogen rekenen op de grote inzet van vele vrijwilligers. Ook in 2021 zetten duizenden vrijwilligers zich in voor Woord en Daad. Dat deden ze als onderdeel van een van de 56 comités, als een van de 49 verkooppunten van Woord en Daad-producten, in een van de 28 winkels, als zelfbezorger, vertaler, kantoorvrijwilliger, collectant, Young Ambassador of als evenementenvrijwilliger.

 

Het aantal Woord en Daad-winkels is gestegen met twee winkels, in Alblasserdam en Soest. Daarnaast is er voorbereidend werk gedaan voor de opstart van een winkel in Houten. Er werd een online reserveringssysteem ontwikkeld, zodat klanten via de website een afspraak konden maken om te winkelen. We startten een pilot met videoschermen in de winkels, de zogeheten narrowcasting. Ook brachten we een podcast uit over kringloopwinkels en duurzaamheid.

 

Vrijwilligers in de comités organiseerden met elkaar tientallen (corona-proof) activiteiten. Zij zijn lokaal ambassadeurs voor het werk van Woord en Daad, creëren bekendheid en werven fondsen voor hun zelfgekozen projecten door het organiseren van (online) collectes, acties met statiegeldbonnen, fietstochten, autopuzzeltochten, diverse verkoopacties enzovoort. Ook werden er enkele gezamenlijke activiteiten opgezet door samenwerking tussen vrijwilligers van comités, winkels en lokale initiatieven.